El Col·legi de Metges de València presenta les dades de tabaquisme de la Comunitat Valenciana

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial sense Tabac, el Col·legi de Metges de València (COMV) ha presentat un any més les dades actualitzats de tabaquisme corresponents a la Comunitat Valenciana de la mà del Dr. Joan Antoni Ribera i Osca, coordinador del Grup d’Abordatge del Tabaquisme de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SVMFIC) i el vicepresident 1r de l’ICOMV, Dr. Pedro Ibor. Les dades aportats corresponen a un total de 462 enquestats, entre ells un 43,7% de no fumadors, un 31,4% d’exfumadors i un 24.9% entre fumadors diaris i esporàdics.

 

Per al coordinador de la XIX Setmana sense Fum de la Comunitat Valenciana, el Dr. Ribera, destaca una dada de l’enquesta sobre les estratègies per a avançar en una societat sense tabac: “El 67.3% considera que els tractaments farmacològics haurien d’estar finançats, enfront d’un 26 que opina que no. Així mateix, el 58.2% creu que si estigueren finançats més fumadors deixarien de fumar”.

Una altra de les mesures en què els valencians estan d’acord per a lluitar contra el tabaquisme és l’increment del seu preu: “Quasi el 48.5% dels enquestats creu que augmentar el preu del tabac faria que les persones deixaren de fumar i un 58% estaria d’acord a augmentar el preu a 8 euros. Com indica l’expert: No van mal encaminats, ja que s’ha vist que l’augment del preu del tabac en un 10% fa que augmente en un 4% les persones que fan un intent per deixar de fumar”.

Paradoxalment la mesura més efectiva perquè els fumadors es plantegen deixar de fumar, no és el finançament dels fàrmacs, ni l’ajuda dels professionals sanitaris en el procés, sinó l’augment del preu del tabac en primer lloc i les mesures legislatives després. Espanya continua sent un dels països on el tabac és més barat, la mitjana està entorn dels 6 euros el paquet, mentres que en països com França i Regne unit és superior als 10 euros.

Un altres de les dades rellevants que s’han presentat en l’Il·lustre Col·legi de Metges de València fa referència a l’exposició del tabac en llocs públics: El 26.6% dels valencians considera que està exposat al fum ambiental del tabac en les terrasses i un 14.9. en els bars i restaurants.

Després de la promulgació dóna la llei del tabac en 2011, en la que es prohibix el consum de tabac en llocs públics, la major exposició al fum ambiental es dóna en les terrasses dels bars i restaurants. Este fum, també cridat de segona mà, és més perjudicial que el que inhala el fumador en cada calada, ja que la combustió del tabac de forma passiva, es realitza a una menor temperatura i les partícules ambientals que es produïxen a una menor combustió, són més danyoses. Per això el 41,3% dels valencians enquestats, opina que no sempre es complix la normativa que prohibix fumar en les terrasses tancades de bars i restaurants, este percentatge ha augmentat respecte a l’enquesta de l’any passat que era del 33.4%.

Creiem que, amb el pas del temps, s’està produint una relaxació quant al compliment de la llei del tabac i que hi ha una major permisivitat quant a l’exposició al tabaquisme passiu. D’altra banda, el 64,1% dels enquestats considera que hauria d’estar prohibit fumar en els vehicles privats sempre, i només un 16,5% només si hi ha xiquets. I un 67.7% considera que hauria d’estar prohibit fumar en llocs públics a l’aire lliure com a estadis esportius, piscines o centres comercials.

Respecte a la pròpia opinió dels enquestats sobre la forma de consum del tabac i la seua intenció de deixar este hàbit, les dades que aporta el Dr. Ribera són: “La majoria d’enquestats fumen cigarret tradicional, el 35.3%, un 4% embolicats a mà i només un 1.3% fuma cigarret electrònic. Un 9,7% ha intentat deixar de fumar en dos ocasions i la majoria ho ha aconseguit sense ajuda professional, un 31%, i només un 2.4% amb ajuda d’un professional”.

D’altra banda, quant al mètode utilitzat, la majoria un 32,3% ho va fer sense cap mètode. Per a l’expert en tabaquisme és important remarcar: “Deixar de fumar amb ajuda farmacològica duplica el percentatge d’èxits. Per això, és important que aquells fumadors amb diversos intents per deixar de fumar -sense aconseguir-ho acudisquen al seu centre de salut per a obtindre una ajuda professional que augmente les possibilitats d’èxit”.

L’enquesta també ha consultat sobre la presentació del tabac: “El 19.7% dels valencians enquestats, considera que l’empaquetatge genèric influiria en que es reduïsca el consum de tabac”. L’envasament genèric o neutre de les llavors del tabac consistix en un envasament o empaquetatge senzill en què no apareixen colors o marques, ocupant la totalitat de la superfície les advertències sanitàries.

Irlanda ha sigut el primer país europeu a aprovar a principi de març de 2015 l’envasament genèric, seguit del Regne Unit. L’Assemblea Nacional francesa acaba d’aprovar-ho a l’abril de 2015, i països com a Noruega o Finlàndia també tenen previst aprovar-ho. A Austràlia ja fa un any que s’implante i ja s’estan veient descensos importants en el consum de tabac.