Recomanacions i instruccions del Col·legi de Metges de València per a evitar ofegaments en platges i piscines

L’expert en emergències sanitàries i conseller de l’ICOMV, el Dr. Rafael Romero, incidix en la importància de la prevenció i seguretat en zones aquàtiques davant dels diferents perills que s’assumixen, en alguns casos de manera imprudent, en zones fluvials i marítimes en els períodes estivals.

-Respectar les normes de seguretat i no subestimar els riscos

-Fer cas a les normes de seguretat com les banderes i instruccions de bany en platges amb vigilància.

-En aquelles que no existisca vigilància extremar les mesures de seguretat i preferiblement no banyar-se en solitari.

-Evitar el bany nocturn i mai havent consumit begudes alcohòliques o drogues.

-Evitar els corrents marines nadant sempre en paral·lel a la platja, així mateix evitar immersions en rius cabalosos i cascades ja que poden existir corrents i remolins en molts casos no perceptibles.

-Evitar els bots a l’aigua des de penya-segats i ixents. Molts dels traumatismes i lesions medul·lars en època estival es produïxen per bots i cabussons en llocs escarpats i amb poca profunditat.

-Es recomana acompanyar sempre xiquets i ancians en el bany. Els xiquets poden ofegar-se en escassos 20 cm d’aigua. Per a això, és molt important evitar les distraccions com l’ús del mòbil o altres dispositius durant el temps de bany del menor.

-Evitar els cabussats de colp per a evitar la síndrome de hidrocución que no fa referència a problemes digestius sinó a canvis bruscos de temperatura. Per a això, és recomanable mullar prèviament parts del cos com el bescoll, axil·les o estómac.

Després de l’ofegament d’una persona els primers minuts són transcendentals i és molt important seguir les instruccions següents:

-La seguretat del rescatador no professional és fonamental per a evitar que una situació de risc s’acabe agreujant per la implicació de més persones. Per això, abans de realitzar una maniobra de rescat cal comprovar el perill que pot suposar la dita acció.

-Si l’ofegat esta inconscient, però respira, situar al subjecte en Posicional Lateral de Seguretat, per a evitar que l’afectat puga ofegar-se amb els seus vòmits o altres fluids.

-Si l’ofegat no respon i no respira en primer lloc cridar als servicis d’emergències sanitàries 112 i iniciar maniobres de Reanimació Cardio Pulmonar bàsica.

Per a això, cal col·locar una mà sobre l’altra entrecreuades en forma de palmito i realitzar 30 compressions en la línia entre les dos mamelles, just en el centre de l’estèrnum.

Estes compressions deuen de ser d’entre 4 i 6 cm de profunditat per a garantir l’efectivitat de la compressió. Finalitzades les 30 compressions es realitzen dos insuflacions d’aire per la boca. Esta seqüència de la maniobra de reanimació no s’ha de suspendre fins a l’arribada dels servicis sanitaris.

Finalment, el Dr. Romero assenyala que per a practicar activitats esportives i d’oci en el medi aquàtic o simplement prendre un bany en qualsevol de les seues formes platges, piscines, rius i pantans cal tindre respecte i preparació, sabent nadar i en condicions físiques adequades. A més, el sentit comú ha de ser la principal precaució a l’hora de realitzar este tipus d’activitats.