El Col·legi presenta la campanya de Euromelanoma 2019 amb les dades de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereología (AEDV)

Enguany la campanya *Euromelanoma 2019 es realitzarà la setmana del 24 al 28 de juny, període en el qual ho ciutadans interessats poden ser visitats per dermatòlegs que, de forma altruista, els chequearán amb la finalitat d’examinar-los la pell i previndre el càncer de pell.

Les línies queden obertes perquè la població sol·licite una cita per a ser atés per un dermatòleg de forma gratuïta en la setmana del 24 al 28 de juny. Es tracta de detectar precoçment un càncer de pell i, a més, conscienciar sobre la seua prevenció.

La cita es pot sol·licitar a través de les webs euromelanoma.aedv.es o euromelanoma.aedv.es o trucant al telèfon 91 543 45 35.

DADES MÉS RELLEVANTS DE LA COMUNITAT VALENCIANA
-Cada any es diagnostica una mica més de 500 nous casos de melanoma a l’any.
-Es registren entre 50 i 100 morts anuals com a conseqüència del melanoma.
-Aproximadament el 50% correspon a homes i l’altre 50% a dones.
-Un 5% té el seu melanoma localitzat en la planta dels peus
-Un 10% dels quals desenvolupen el seu melanoma no té factors de risc.
-Un 5% pertany a melanoma familiar (té antecedents familiars de melanoma).
-Els melanomes de major grossària els desenvolupen les persones majors de 65 anys, sobretot els homes.

 

La campanya Euromelanoma

La campanya EUROMELANOMA és un projecte, promogut a nivell europeu, primordial en salut pública, que pretén promoure una educació per a la salut i implementar hàbits saludables d’exposició solar i afavorir el diagnòstic precoç del càncer cutani. És una iniciativa altruista dels dermatòlegs europeus que genera una millora en la prevenció, diagnòstic i tractament del càncer de pell. Més que una campanya, és una plataforma científica per al desenvolupament d’activitats en prevenció de càncer de pell.

Aquesta iniciativa sorgeix a Bèlgica en 1999, com a Dia del Melanoma, l’activitat fonamental del qual era realitzar un Examen cutani gratuït per a detecció precoç. Posteriorment es va generalitzar a la resta d’Europa: “*Euromelanoma” amb l’objectiu de conscienciar a la societat sobre la importància d’uns hàbits saludables per a evitar la seua aparició, informar sobre els signes de sospita de malignitat de les diferents lesions en la pell, realitzar *screenig per a diagnòstic precoç i informar sobre els diferents tractaments existents en l’actualitat.

És la referència en prevenció de càncer de pell a nivell europeu, en col·laboració amb les principals organitzacions professionals de Dermatologia i Oncologia. Espanya porta participant en aquesta Campaña des de l’any 2000. Actualment compta amb la participació de 33 països i ha atés a més de 450.000 pacients. Encara que es manté el nom “melanoma”, per ser el tumor més agressiu, curable en fases precoces, però la campanya va també dirigida al càncer cutani més freqüent en relació amb l’exposició solar: Carcinoma Epidermoide i Carcinoma Basocelular.

A Espanya la campanya es realitza i dirigeix des de la Fundació Pell Sana de la *AEDV, com una de les seues més importants activitats en el camp de la Prevenció i Promoció de la salut. Enguany 2019 el responsable de la campanya és el Dr. Agustín Buendía *Eissman que, juntament amb tot l’equip de la Fundació i una àmplia plantilla de coordinadors nacionals i regionals, estarà a la seua disposició per a qualsevol suport i informació.

En la campanya Euromelanoma 2018, van participar més de 230 dermatòlegs de 86 municipis de tota Espanya i de forma solidària van realitzar 2.400 cites en la setmana de garbellat, que enguany serà entre el 24 i el 28 de juny, on milers d’espanyols podran conéixer si algun de les pigues de la seua pell presenta signes de malignitat i requereix d’una anàlisi més específica.

A més de la setmana de cribratge, durant aquesta campanya, organitzada a Espanya per l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i *Venereología (*AEDV) i la Fundació Pell Sana, es realitzen diferents activitats a nivell local i regional de caràcter divulgatiu cap a diferents col·lectius, en les quals s’incideixen en la importància de la *fotoprotección i altres hàbits saludables i en què fer quan es detecta una lesió que canvia, siga antiga o de nova aparició.

La campanya anual Euromelanoma és una campanya promoguda a nivell europeu que pretén conscienciar a la societat sobre la importància d’una cura preventiva de la pell per a evitar el càncer, així com proporcionar informació i tractament en la fase primària i secundària. La forma òptima d’aportar al pacient confiança i empatia, és acostar-lo al seu dermatòleg i apostar pel diagnòstic precoç, augmentant les possibilitats de tractament i supervivència.

El paper del dermatòleg és fonamental, ja que és el professional que millor coneix i pot orientar sobre les mesures més adequades per a la prevenció del càncer de pell. Aquest expert utilitza els mitjans de diagnòstic més eficaços, fiables i moderns per a la detecció precoç, i al costat dels tractaments convencionals, actualment disposa d’una sèrie de medicaments, mitjans i tractaments nous de lesions *precancerosas i d’alguns tipus de càncer sense necessitat de cirurgia.

A Espanya es diagnostiquen cada any uns 5.000 melanomes, dels quals un 80% es podrien evitar si es realitzara una protecció adequada enfront de la radiació solar. Tal com assenyala Agustín Buendía, responsable de la Campanya *Euromelanoma a Espanya, “el càncer de pell és més freqüent en majors de 50 anys, població que precisament vigila menys les seues pigues i on la mortalitat per melanoma és major. Però no podem oblidar-nos d’altres grups, ja que cada vegada es diagnostiquen més casos en persones joves pels hàbits poc saludables d’exposició solar”.

El 80% dels melanomes es cura amb una cirurgia. Com més prompte millor es diagnostique aquest càncer, menor és el risc que es generen complicacions tardanes com a afectació ganglionar o extensió del tumor a altres parts del cos. “El càncer de pell és l’únic que, si es detecta a temps, té una possibilitat pròxima al 100% de curar-se, per això aquesta campanya i qualsevol tipus de prevenció i educació són tan importants”, afirma Buendía.

A Austràlia, país amb major incidència per càncer de pell del món, el projecte de *fotoprotección *SunSmart *School porta tres dècades educant a la població en aquesta matèria, reduint considerablement les taxes de càncer de pell.

Al nostre país, encara és ràpid per a notar l’efecte de les campanyes educatives, com la del *Euromelanoma, perquè aquesta només porta 18 anys i el melanoma és un tumor que apareix dècades després d’una exposició inadequada al sol. La incidència de melanoma a Espanya és de 10,7 casos per cada 10.000 persones i està en augment.

Més informació: Datos cancer de piel nacionales para RDP