El Col·legi va dedicar una sessió a la sanitat militar: quan la medicina es desenrotlla en un entorn hostil

El Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) va acollir la conferència titulada “Sanitat Militar: ahir i hui” impartida pel General de Brigada de Sanitat, Manuel José Va guiar-te Linares.  A la cita van acudir més de 150 metges entre els que es trobaven membres destacats de l’àmbit militar i civil, així com representants de la universitat i de la Junta de Govern del Col·legi, entre ells el conseller i Tinent Coronel mèdic, el Dr. Ricardo Zaragozá

El metge militar, el Dr. Guiote , condecorat amb altes distincions i reconegut per les seues nombroses missions en l’estranger va fer un repàs de la història de la sanitat militar i els avanços mèdics propiciats en el context de conflictes bèl·lics i intervencions militars internacionals.

Com comentava l’expert: “El desenrotllament de la sanitat militar és inherent a la pròpia evolució de l’exèrcit. La seua diferència amb la sanitat civil no residix en les tècniques empleades, sinó en que la seua funció principal és recolzar a un exèrcit en combat o operacions militars”.

Al final, es tracta de desenrotllar la medicina en un entorn hostil. “De ací que els metges militars reben formació sanitària i militar de forma paralela”.

Com assenyalava el General Guiote. “Existixen unes característiques pròpies de la sanitat militar que li conferixen un valor afegit en situacions hostils (terrorisme, catàstrofes naturals, explosius, tiradors actius, conflictes bélicos…) com són la seua facultat d’exportar a qualsevol situació d’estrés i risc físic la seua capacitat organitzativa, el seu coneixement i el seu disciplina”.

Durant la seua intervenció va destacar les contribucions que la sanitat militar ha aportat al llarg de la seua història a la sanitat d’emergències, a la traumatologia moderna… Així com avanços com l’anestèsia epidural, les transfusions en el camp de batalla, la telemedicina…

Així mateix, afegia.” qui desitge dedicar-se a la sanitat militar ha d’agradar-li la vida militar i tindre un cert esperit de sacrifici”.