Consells facilitats per AVACU i l´ICOMV per a triar un centre de depilació làser

Amb l’arribada del bon temps són molts els consumidors que acudeixen a centres  que ofereixen la possibilitat de depilació amb làser, ja que els avantatges d’aquest mètode de depilació són moltes, però també és cert que, a vegades, aquest sistema pot implicar certs riscos. Per això, des de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, el Col·legi de Metges de València i la secció valenciana de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia volem explicar algunes recomanacions per a aquells usuaris que tinguen pensat acudir a aquests centres i sàpien què han de tindre en compte abans de contractar aquest servei i, en cas de ser necessari, saber com actuar si hi haguera algun problema durant o després del tractament.

Abans de realitzar-nos qualsevol tractament que afecte directament la nostra pell (ja siga depilació làser, llevar-nos alguna taca, etc.) sempre és recomanable acudir a un dermatòleg, o almenys a un metge estètic, per a un diagnòstic previ, bé en el propi centre on hi haja un especialista que puga realitzar-nos-el o que des d’ell ens deriven a un centre mèdic, i que ens realitzen un breu historial clínic, malalties prèvies, medicació que puguem estar prenent en aqueix moment… a més d’una anàlisi o estudi previ del tipus de pell i de pèl, per a adaptar la depilació a les nostres característiques i evitar així, en la mesura que siga possible, reaccions adverses que, en alguns casos, poden arribar a ser greus, ja que aquest mètode de depilació està contraindicat en alguns casos.

A més, abans de decantar-nos per un centre o un altre, és interessant comparar en diferents establiments i triar aquell que més s’adapte a les nostres necessitats, no deixant-nos portar únicament pel preu o les promocions que ens puguen oferir (actualment podem trobar diferències importants de preus, ofertes…), i que ens oferisca garanties de seguretat i professionalitat. Cal prestar especial atenció a ofertes o centres *low *cost, ja que, a vegades, podem trobar-nos amb preus econòmics per sessió però amb un nombre elevat de sessions que, a la llarga, incrementarà el cost total del tractament, podent, a més, aqueix nombre elevat de sessions, causar danys o efectes adversos en la pell. Com en qualsevol cas, hem de guardar la publicitat i exigir el que en ella s’oferisca.

El primer en què hem de fixar-nos és en què el centre reunisca uns mínims requisits de seguretat i higiene, a més de posseir la certificació tècnica dels equips que vagen a emprar. Així mateix, el professional que ens realitze la depilació ha d’estar qualificat i format adequadament per a això i ens han d’informar prèviament de la tècnica que empraran (ja que hi ha diferents tipus de làser) i els possibles efectes adversos. Cal tindre en compte que el nombre de sessions a realitzar dependrà de diversos factors, per la qual cosa és difícil que en el moment de contractar-lo, ens puguen dir exacte quantes sessions necessitarem.

Si que devem, en qualsevol cas, exigir i llegir detingudament el contracte o document que signem, en el qual ha d’especificar-se el tractament que ens realitzaran, possibles efectes secundaris i altres dades d’interés (contraindicacions, condicions durant el tractament…), així com el preu (per sessió o per tractament),  però en el qual no ha d’aparéixer una exempció de responsabilitat per part de l’empresa davant possibles problemes que puguen derivar-se del tractament.

En cas que, durant o després del tractament, patírem d’algun efecte secundari no indicat prèviament pel centre o que, dins dels efectes habituals, aquests s’allargaren en el temps o no desaparegueren, hem d’acudir immediatament al nostre centre de salut. El centre ha de comptar amb una Assegurança de Responsabilitat Civil que puga fer front a qualsevol tipus de lesió ocasionada durant el tractament. Si no està conforme amb el tractament rebut o ha patit algun contratemps, sol·licite les fulles de reclamacions en el centre i tramite-les en el seu organisme de consum corresponent.