El Col·legi de Metges de València celebra les seues V Jornades de Cooperació Mèdica i Acció Social Sanitària

Les jornades van comptar amb la participació de col·legis professionals, universitats valencianes i sanitaris cooperants. València, 26-10-2017. El Col·legi de Metges de València ha celebrat les V Jornades de Cooperació i Acció Social Sanitària on col·legis professionals, universitats valencianes, metges cooperants i col·laboradors d’ONGs han posat en comú els reptes, dificultats i necessitats en labors humanitàries. D’esta manera, la corporació mèdica valenciana consolida el seu compromís amb els professionals que realitzen esta encomiable labor solidària.

L’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) va rebre el representant del Col·legi de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana, José Mª Toribi; a la vocal del Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics, Mª Teresa Torres i al vocal II del Col·legi d’Infermeria de València, Andrés Valero. Els representants van explicar com aborden la cooperació des del seu àmbit professional fent insistència en la necessitat de col·laboració entre els experts sanitaris.

Durant les diferents sessions es van abordar els problemes de seguretat a què s’enfronta un cooperant en missions humanitàries i la crisi sanitària internacional actual. En eixe sentit, el Dr. Pascual Caballero, pediatre de la ONG Metges sense Fronteres, va detallar els principals riscos centrant-se en la seua experiència en el major camp de refugiats del món ubicat en Dadaab, Kenya. El cooperant va insistir en la falta de recursos sanitaris a què s’enfronten per a resoldre epidèmies o crisi de malnutrició, en un lloc on, assegura el doctor, “la dignitat humana toca el fons”.

També les universitats valencianes CEU Cardenal Herrera, Universitat de València i Universitat Catòlica de València van participar en la trobada explicant com des de l’educació aprofundixen en la cooperació per mitjà de projectes, formació específica i inclús programes de voluntariat que oferixen les pròpies facultats de medicina. Amb això, pretenen encoratjar els estudiants a participar i informar-se en la prestació d’ajuda humanitària.

En una de les taules de les jornades celebrades en l’ICOMV, experts sanitaris van compartir la seua experiència des de diferents àmbits, El Tinent Coronel del Cos Militar de Sanitat, el Dr. Alfonso Mayol, va explicar el suport a la població civil en Operacions Internacionals. Per la seua banda, el Dr. Llorenç Miralles, especialista en vigilància intensiva de l’Hospital Dr. Peset va compartir la seua experiència professional en la crisi del Mediterrani. Així mateix, l’Associació Alba Solidària (ASOL) va explicar la labor de la ONG en El Salvador.

A la trobada organitzat per la corporació mèdica va acudir el director general d’Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, qui va reclamar un decret per a facilitar la labor dels treballadors humanitaris en l’estranger. El director general va formar part de l’acte de clausura, acompanyat pel Dr. Jesús Gil Pinilla, president de Cooperació Mèdica de l’ICOMV, la Dra. Mercedes Hurtado, presidenta del Col·legi, i el Dr. Tomás Cobo, vicepresident del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM).