Noticias Ilustre Colegio de Médicos de Valencia

El Col·legi de Metges de València rebutja el valencià com a requisit lingüístic per a exercir a la Comunitat Valenciana

València, 19-10-20 L’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) s’oposa completament a la nova norma que marcarà el valencià com a requisit indispensable per a exercir la praxi mèdica en tot el territori valencià.

Des del Col·legi entenem que és completament inacceptable que el valencià siga un requisit indispensable per a poder treballar a la Comunitat Valenciana perquè, amb això, l’única cosa que s’aconseguirà és que els metges es vagen fora. Amb la falta de professionals que patim, de veres creuen que imposant el valencià garanteixen la salut de la població? No hauria de prevaldre el dret a la salut per damunt de tot? Podem entendre que el valencià siga un mèrit, però mai no un requisit que impedisca l’accés als llocs de treball.

La pandèmia ha posat sobre la taula els problemes que pateix el nostre sistema sanitari, hem vist com no hi ha suficients facultatius mèdics, no tenim pla B. Per molt que es necessite reforçar les plantilles si no hi ha metges no es pot fer res. No donen les xifres. Llavors, enmig d’una pandèmia mundial, on el personal sanitari, com moltes altres professions, està treballant sense descans, és necessari canviar la norma per a imposar el valencià? Es tracta ja d’una qüestió de prioritats, de decidir si volem que la gent tinga accés a la sanitat o de si els metges tenen per obligació que parlar valencià, encara que això supose l’enfonsament del sistema sanitari, que ja coixeja per si sol, amb valencià i sense ell.

El ICOMV porta anys advertint del dèficit que té el sistema sanitari a València, mostrant com cada any es jubilen molts més facultatius dels que comencen la seua marxa professional als hospitals i centres de salut. No obstant això, des de les autoritats no s’ha pres cap mesura per a posar solució a això, és més, any rere any veiem com el talent es va fora i sí, s’en van perquè ací les condicions no són bones, no sols no es valora el treball del metge, sinó que, a més, continuem veient com es fan contractes precaris i jornades laborals interminables. Necessitem més metges, el talent cal retindre’l, no podem deixar que els professionals es continuen anant i aquest nou requisit no ens ajudarà, la mà d’obra sanitària de qualitat escasseja.

No ens cansarem de repetir-ho, és moment de fer un gran pacte polític, deixant de costat les ideologies i totes les diferències, per a pensar de quina forma ajudar a la població valenciana, i més després d’uns mesos tan complicats en el que l’única cosa important hauria de ser treballar units per a superar la pandèmia mundial de la COVID-19.

La Junta de Govern del ICOMV